Kannuksen kirkko

Valtakatu 2 , 69100 Kannus

Kannuksen kirkko

Kannuksen kirkko on vuonna 1817 Heikki Kuorikosken johdolla rakennettu, järjestyksessään kolmas Kannuksen kirkko. Se on Kannuksen merkittävin ja näkyvin historiallinen rakennus. Kirkko on perinteinen ristikirkko, ja sen sisätilat ovat erityisen kauniit ja valoisat.

Ristiinnaulittua Kristusta ja ehtoollisen asettamista esittävät alttaritaulut ovat olleet tutkimuksen ja mielenkiinnon kohteena. Aiemmin alttaritauluja pidettiin Carl Fredrik Kuhlmannin 1817 maalaamina. Uudempi tutkimus on kuitenkin osoittanut, että alttaritauluissa on nähtävissä ruotsalaisen Gustaf Wilhelm Finnbergin (1764-1833) ja autonomian ajan taiteen uranuurtajan Johan Erik Lindhin (1793-1865) käsialaa. Kuhlmann puolestaan on hoitanut kirkon muut maalaustyöt. Professori Heikki Hanka on todennut, että Kannuksen kirkon alttaritaulu on suomalaisen maalaustaiteen 1800-luvun mallitapaus, jolla on merkittävä historiallinen arvo.

Kannuksen kirkossa on alttaritaulujen lisäksi vain yksi maalaus: Joosefia esittävä taulu, jonka taiteilijasta ei ole tietoa. Kirkossa on myös vanhaa esineistöä jopa Kannuksen ensimmäisestä, vuonna 1674 rakennetusta kirkosta. Uusimpana taideteoksena kirkkoon saatiin vuonna 2015 Jaakko Huukin valmistama kastepuu.

Vuosikymmenten aikana kirkkoon on tehty parannus- ja korjaustöitä. Viimeisimpänä suoritettiin kirkon ulkomaalaus vuonna 2016.

Lähteenä on käytetty vuonna 2017 julkaistua kirjaa Kannuksen koria kirkko 200 vuotta. Kirjan ovat toimittaneet Timo Isohanni, Antero Niemikorpi, Heikki Pöyhtäri ja Erkki Simukka. Kirjaa myydään kirkkoherranvirastossa.

Tapuli

Kellotapuli on rakennettu samaan aikaan kirkon kanssa. Tapulin kauniit sisätilat on otettu käyttöön kirkkokahvien pitopaikkana. Kirkkopihalla ja tapulissa vietetään keväisin Kirkonmäen juhlia, jolloin tapuliin pääsee myös kiipeämään maisemia ihailemaan. Myös ensimmäisen adventin glögitarjoilu järjestetään tapulissa.

Kirkon WC:t ovat tapulissa, ja naisten WC:stä löytyy myös vauvanhoitopöytä. Tapulin ovet ovat avoinna aina kun kirkossa on jokin tilaisuus. WC:t eivät valitettavasti vielä ole esteettömiä.

Kirkko on avoinna aina kun siellä on tilaisuus. Lisäksi se toimii kesäisin tiekirkkona.  Kirkon pysäköintialueita on kaksi. Toiselle pääsee Valtakadulta, toiselle Kirkkokadulta.

Inva-ramppi sisälle kirkkoon on tapulin puoleisella ovella. Auton voi ajaa Valtakadun parkkipaikalta ylös kirkkopihalle ja pääoven edestä tapulin puoleiselle ovelle. Tarvittaessa auton saa myös jättää sinne, vaikka varsinaista pysäköintialuetta ei ylös kirkkopihaan ole merkitty.

Lastenhoitohuone

Messu

Jumalanpalvelukset ja hartaudet lähetetään myös suoratoistona ja niitä voi seurata Kannuksen seurakunnan Facebook-sivulta.

Konfirmaatiomessu

Konsertti

Käläviän kapelli Markku Hekkalan johdolla konsertoi Kannuksen kirkossa.