Diakonia - apua ja tukea vaikeisiin elämäntilanteisiin

Onko elämässäsi haasteita, joissa et pärjää yksin? Onko arkesi selviytymistä päivästä toiseen? Etkö tiedä, mistä saisit apua?

Diakonia on kristilliseen rakkauteen perustuvaa auttamista ja palvelua. Ihmistä pyritään auttamaan kokonaisvaltaisesti juuri niissä asioissa, joissa hän apua tarvitsee. Diakonia on yksi kirkon perustehtävistä, ja se perustuu Jeesuksen käskyyn rakastaa lähimmäistä. Seurakunnassa diakoniatyötä tekee koulutettu ammattilainen. Hänen kanssaan voit keskustella luottamuksellisesti elämäntilanteestasi. Yhdessä pohtien etsitään juuri sinua auttavia ratkaisuja. Apu voi olla esimerkiksi keskusteluapua, taloudellista tukea tai ohjausta sopivien palveluiden piiriin. 

Voit ottaa yhteyttä diakoniatyöntekijään esimerkiksi silloin, kun

  • Koet yksinäisyyttä. Diakoniatyöntekijä voi tehdä kotikäyntejä etenkin vanhusten ja sairaiden luokse.
  • Sinulla on surua, kriisi tai muu vaikea tilanne, josta haluaisit puhua.
  • Perheessä tai parisuhteessa on vaikeita asioita, joihin ette itse löydä ratkaisuja.
  • Haluat keskustella hengellisistä kysymyksistä.
  • Olet huolissasi apua tarvitsevasta lähimmäisestä.
  • Et tiedä, miltä "luukulta" saisit tarvitsemaasi apua.
  • Alkoholi tai muut riippuvuudet hallitsevat elämääsi.
  • Jokin asia painaa mieltäsi, etkä tiedä, kenelle puhua siitä.
  • Rahatilanteesi ahdistaa.
  • Haluaisit tehdä jotakin auttaaksesi toisia ihmisiä.

Taloudellinen apu Kannuksen seurakunnassa

Ennen diakonia-avustuksen myöntämistä selvitetään aina mahdollisuutesi yhteiskunnan apuun. Olethan hakenut Kelasta perustoimeentulotukea? Jos perustoimeentulotuesta on jo päätös, voit hakea harkinnanvaraista toimeentulotukea sosiaalitoimesta. Vasta näiden hakemusten jälkeen voidaan harkita seurakunnan taloudellista apua. Kannuksen seurakunnan ensisijainen avustusmuoto on ruoka-apu, jota jaetaan joka torstai klo 19 seurakuntatalolla. Ruoka-apua voi hakea kuka tahansa, joka kokee tarvitsevansa apua. Ruoka-avun hakijoilta ei kysellä tulo- ja menotietoja. Juhlapyhät voivat muuttaa ruoka-avun aikataulua. Huom! Ruoka-apu on kesätauolla elokuun alkuun saakka.

Taloudellisessa kriisitilanteessa diakoniatyön taloudellinen avustus voi olla mahdollinen. Ota yhteyttä diakoniatyöntekijään ja varaudu esittämään toimeentulotukipäätös, tiliote ja laskut tai muut tositteet, joiden avulla voit kertoa tilanteestasi. Tulot ja menot käydään läpi. Jos sinulla on edunvalvoja, hän voi tarvittaessa tehdä avustuspyynnön. Diakonia-avustukset eivät ole jatkuva tukimuoto. Avustuspäätös perustuu jokaisen henkilökohtaiseen tilanteeseen.

Apua kannattaa hakea, vaikka tuntuisi siltä, että taloudellinen tilanteesi on esimerkiksi peliongelman tai pikavippilainojen vuoksi niin huono, ettei kukaan voi siinä auttaa. Jo keskustelu työntekijän kanssa ja tilanteen selvittely voi helpottaa oloasi. Työntekijä voi myös ohjata sinua avun piiriin. Taloudelliseen avustamiseen liittyy aina myös taloudellista neuvontaa.

Tästä linkistä löydät apua tilanteesi omaehtoiseen pohtimiseen sekä vinkkejä ja neuvoja. Linkki vie Pietarsaaren suomalaisen seurakunnan sivulle, mutta kyseinen opas soveltuu hyvin käyttöön missä päin Suomea tahansa. Tutustu! Lukiessasi opasta näytöltä sivut ovat väärässä järjestyksessä. Voit hakea tulostetun vihkon diakoniatoimistolta.

Paikallislehteen tullut positiivinen palaute ja kiitokset ruoka-avusta nimimerkiltä
Paikallislehden tekstiviestipalstalle tullut palaute ruoka-avun merkityksestä vähävaraiselle.

Ruoka-apu

Huom! Kauppojen vähäisestä hävikistä ja koulu- ja lounasruokailujen kesätauosta johtuen ruoka-apu on kesätauolla. Ruoka-apu jatkuu mahdollisuuksien mukaan elokuussa koulujen alettua.

Kannuksen seurakunta jakaa ruoka-apuna kauppojen ja kouluruokailun hävikkituotteita joka torstai klo 19 seurakuntatalolla. Arkipyhien aikaan voi olla muutoksia jakopäivässä tai ajankohdassa. Ruoka on pakattu muovikasseihin, ja jako tapahtuu seurakuntatalon aulassa. Sisään voi tulla aikaisintaan klo 18.45. Ovella jaetaan arvotut vuoronumerot, ja kassit jaetaan numerojärjestyksessä. Kassin sisältöön ei voi vaikuttaa. Jos kasseja jää yli, kun kaikki ovat saaneet yhden kassin, järjestetään toinen jakokierros niin kauan kuin kasseja riittää.

Ruoka-apua pyörittää suuri joukko vapaaehtoisia seurakuntalaisia. Jos haluat tulla mukaan auttamaan, ota yhteyttä diakoniatyöntekijään!

Diakoniatoimisto avoinna vain ajanvarauksella

Diakoniatyöntekijän voi tavata diakoniatoimistossa pappilassa, osoitteessa Valtakatu 13. Ota etukäteen yhteyttä numeroon 044 282 4514 tai sähköpostilla ulla-maija.karvonen@evl.fi, niin sovitaan aika. Parhaiten yhteyden saa ma-to aamupäivisin. 

Myös kotikäynti on mahdollinen. Kotikäyntejä tehdään pääasiassa vanhusten ja liikuntarajoitteisten luokse.

Kesän poikkeusajat

Muun muassa rippikoulut ja vuosiloma vaikuttavat aikatauluihin. Diakoniatyöntekijään voit olla yhteydessä seuraavina päivinä: 

29.5.

30.5.

4.6.-7.6. (rippikoululeirillä, mutta voit jättää viestin, niin soitan takaisin)

8.6.

11.6.-14.6. (rippikoululeirillä, mutta voit jättää viestin, niin soitan takaisin)

15.6.

19.6.

20.6.

26.6.

7.8. alkaen normaalisti

 

Heinäkuussa voi akuutissa tilanteessa olla yhteydessä pappeihin. Jos sinulla on taloudellisia vaikeuksia, olethan ensisijaisesti yhteydessä sosiaalitoimeen.

 

Diakoniatyön ryhmätoiminta

Muutokset ryhmien toiminnassa ovat mahdollisia. Seuraa siis Lestijoki-lehden tai Keskipohjanmaan kirkollisia ilmoituksia. Löydät ilmoitukset myös tästä linkistä.

Aamukahvit Pappilan puistossa

Kesäkeskiviikkoisin 7.6. alkaen juodaan aamukahvit Pappilan puistossa klo 10. Kahvia, teetä, mehua, pientä purtavaa. Ehkä yhteislaulua, venyttelyä, jumppaa tai pihapelejä... mitä osallistujat haluavatkaan! Sateisella säällä Kivikololla. Puistokahveilla on mukana seurakunnan työntekijä.

Aikuisten päiväkerho /kesätauolla

Aikuisten päiväkerho on ikäihmisten kohtaamispaikka. Kerho kokoontuu vuoroviikoin Kannuksessa ja Eskolassa: parittomien viikkojen tiistaina seurakuntatalolla klo 12-13.30 ja parillisten viikkojen maanantaina Eskolan rukoushuoneella klo 13-14.30. Kerhon ohjelmaan kuuluu hartaus, kahvit ja yhteistä ohjelmaa, joskus vierailijoita. Myös kerholaisten omaa ohjelmaa toivotaan! Ennen keskustan kerhoa on mahdollisuus lounasruokailuun Ruokatauolla klo 11-12. Keittolounaan hinta on 5 €, ja tarvittaessa voit kysyä siihen huojennusta diakoniatyöntekijältä, p. 044 282 4514 / Ulla-Maija Karvonen.

Olotila /kesätauolla

Olotila on työikäisten mutta syystä tai toisesta työelämän ulkopuolella olevien kohtaamispaikka. Tarjolla on kahvia ja pientä purtavaa, juttuseuraa, pelailumahdollisuuksia niin lautapelien kuin pingiksen ja biljardin parissa sekä päivän lehti. Saat myös apua ja tukea elämäsi haasteisiin. Joskus vierailijoita kertomassa erilaisista palveluista ja toimintamahdollisuuksista Kannuksessa. Olotila on nuorisotila Kulumassa Seurakuntatalolla, Valtakatu 20. Ovi Kulumaan löytyy tieltä katsottuna talon oikeasta päädystä. Muistakin ovista tullessa löytää perille.

Aamurukous /kesätauolla

Aamurukouspiiri kokoontuu maanantaiaamuisin klo 9 pappilan vintillä. Aamurukoushetkeen sisältyy virsiä, Raamatun tekstejä ja rukousta. Kuulumisten vaihtamisellekin on hyvin aikaa.

Virtapiiri /kesätauolla

Virtapiiri on matalan kynnyksen liikuntaryhmä, jonka tavoitteena on hyvän mielen saaminen ja virkistyminen. Virtapiiri kokoontuu torstaisin klo 9 ja lähtee liikkeelle pappilan parkkipaikalta. Varaudu sään mukaisin varustein. Liikuntavarusteisiin saa tarvittaessa avustusta, ettei liikkuminen jäisi varusteiden puutteesta kiinni. Liikuntatuokion jälkeen kahvitellaan sisätiloissa ja jutellaan mukavia. Vetäjänä Heikki Saunavaara. 

Sururyhmä

Sururyhmä kokoontuu kaksi kertaa vuodessa, syksyllä ja keväällä. Ryhmässä voi luottamuksellisesti keskustella kaikesta mitä suru on tuonut mukanaan. Ryhmäkoko on pieni. Ryhmää vetävät ja keskustelua ohjaavat diakoniatyöntekijä ja pappi. Ryhmän alkamisesta tiedotetaan mm. seurakunnan kirkollisissa ilmoituksissa. Kannuksessa läheisensä menettäneille tulee myös kutsu sururyhmään. Kutsu lähetetään yleensä hänelle, joka on huolehtinut hautajaisjärjestelyistä, mutta se koskee kaikkia läheisiä. Sururyhmästä hyötyy parhaiten, kun läheisen kuolemasta on vähintään pari kuukautta aikaa. Jos tarvitset henkilökohtaista tukea surussasi, voit olla yhteydessä diakoniatyöntekijään tai pappiin.

Ota yhteyttä

Diakoniatyöntekijä
Valtakatu 13
69100 Kannus

Lomalla / diakoniatoimisto kiinni 1.7.-6.8., kiireellisissä asioissa voit olla yhteydessä kirkkoherra Sakari Typpöön tai kappalainen Heikki Myllyniemeen.

Kirkkoherra

Pääsääntöisesti viikkovapaapäivät ti-ke, lomalla 12.-18.6.2023, 1.-2.7., 10.7.-6.8.2023, lomien aikana sijaisena, kappalainen Heikki Myllyniemi

Kehitysvammaistyön pastori Kokkolan, Järvi-Pohjanmaan ja Isonkyrön rovastikunnissa

Lissu-pappi vierailee Kannuksessa sopimuksen mukaan.

Kaksi henkilöä pakkaa ruokakasseja.
Ruoka-apuna jaetaan kauppojen hävikkituotteita joka torstai klo 19 seurakuntatalolla.