Diakonia - apua ja tukea vaikeisiin elämäntilanteisiin

Onko elämässäsi haasteita, joissa et pärjää yksin? Onko arkesi selviytymistä päivästä toiseen? Etkö tiedä, mistä saisit apua?

Diakonia on kristilliseen rakkauteen perustuvaa auttamista ja palvelua. Ihmistä pyritään auttamaan kokonaisvaltaisesti juuri niissä asioissa, joissa hän apua tarvitsee. Diakonia on yksi kirkon perustehtävistä, ja se perustuu Jeesuksen käskyyn rakastaa lähimmäistä. Evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnissa diakoniatyöntekijät ovat koulutettuja auttamisen ammattilaisia. Lisäksi seurakuntamme diakoniatyössä toimii suuri joukko vapaaehtoisia.

Diakoniatyöntekijän kanssa voit keskustella luottamuksellisesti elämäntilanteestasi. Yhdessä pohtien etsitään juuri sinua auttavia ratkaisuja. Apu voi olla esimerkiksi keskusteluapua, taloudellista tukea tai ohjausta sopivien palveluiden piiriin. 

Voit ottaa yhteyttä diakoniatyöntekijään esimerkiksi silloin, kun

  • Koet yksinäisyyttä. Diakoniatyöntekijä voi tehdä kotikäyntejä etenkin vanhusten ja sairaiden luokse.
  • Sinulla on surua, kriisi tai muu vaikea tilanne, josta haluaisit puhua.
  • Perheessä tai parisuhteessa on vaikeita asioita, joihin ette itse löydä ratkaisuja.
  • Haluat keskustella hengellisistä kysymyksistä.
  • Olet huolissasi apua tarvitsevasta lähimmäisestä.
  • Et tiedä, miltä "luukulta" saisit tarvitsemaasi apua.
  • Alkoholi tai muut riippuvuudet hallitsevat elämääsi.
  • Jokin asia painaa mieltäsi, etkä tiedä, kenelle puhua siitä.
  • Rahatilanteesi ahdistaa.
  • Haluaisit tehdä jotakin auttaaksesi toisia ihmisiä.

 

Työttömien ja eläkeläisten kohtaamispaikka Virtapiiri to klo 9-11.30 Seurakuntatalon Kulumassa, Valtakatu 20.
Virtapiiristä virtaa arkeen!

Taloudellinen apu Kannuksen seurakunnassa

Ennen diakonia-avustuksen myöntämistä selvitetään aina mahdollisuutesi yhteiskunnan apuun. Olethan hakenut Kelasta perustoimeentulotukea? Jos perustoimeentulotuesta on jo päätös, voit hakea harkinnanvaraista toimeentulotukea sosiaalitoimesta. Vasta näiden hakemusten jälkeen voidaan harkita seurakunnan taloudellista apua. Kannuksen seurakunnan ensisijainen avustusmuoto on ruoka-apu, jota jaetaan joka torstai klo 19 seurakuntatalolla. Ruoka-apua voi hakea kuka tahansa, joka kokee tarvitsevansa apua. Ruoka-avun hakijoilta ei kysellä tulo- ja menotietoja. Juhlapyhät voivat muuttaa ruoka-avun aikataulua. Huom! Ruoka-apu on kesätauolla elokuun alkuun saakka.

Taloudellisessa kriisitilanteessa diakoniatyön taloudellinen avustus voi olla mahdollinen. Ota yhteyttä diakoniatyöntekijään ja varaudu esittämään toimeentulotukipäätös, tiliote ja laskut tai muut tositteet, joiden avulla voit kertoa tilanteestasi. Tulot ja menot käydään läpi. Jos sinulla on edunvalvoja, hän voi tarvittaessa tehdä avustuspyynnön. Diakonia-avustukset eivät ole jatkuva tukimuoto. Avustuspäätös perustuu jokaisen henkilökohtaiseen tilanteeseen. Avustus tai osa sitä voi olla lupa syödä maksuttomasti Ruokatauko-lounaalla tiistaisin klo 11-12.

Apua kannattaa hakea, vaikka tuntuisi siltä, että taloudellinen tilanteesi on esimerkiksi riippuvuuksien tai velkaantumisen vuoksi niin huono, ettei kukaan voi siinä auttaa. Jo keskustelu työntekijän kanssa ja tilanteen selvittely voi helpottaa oloasi. Työntekijä voi myös ohjata sinua avun piiriin. Taloudelliseen avustamiseen liittyy aina myös taloudellista neuvontaa.

Tästä linkistä löydät apua tilanteesi omaehtoiseen pohtimiseen sekä vinkkejä ja neuvoja. Linkki vie Pietarsaaren suomalaisen seurakunnan sivulle, mutta kyseinen opas soveltuu hyvin käyttöön missä päin Suomea tahansa. Tutustu! Lukiessasi opasta näytöltä sivut ovat väärässä järjestyksessä. Voit hakea tulostetun vihkon diakoniatoimistolta.

Avustuspyynnöt: ma klo 10-11, ke klo 9-10, to klo 14-15. Diakoniatoimisto auki to klo 13-14.
Avustuspyynnöt: ma klo 10-11, ke klo 9-10, to klo 14-15. Diakoniatoimisto auki to klo 13-14.

Ruoka-apu

Kannuksen seurakunta jakaa ruoka-apuna kauppojen ja kouluruokailun hävikkituotteita joka torstai klo 19 seurakuntatalolla. Arkipyhien aikaan voi olla muutoksia jakopäivässä tai ajankohdassa. Ruoka on pakattu muovikasseihin, ja jako tapahtuu seurakuntatalon aulassa. Sisään voi tulla aikaisintaan klo 18.45. Ovella jaetaan arvotut vuoronumerot, ja kassit jaetaan numerojärjestyksessä. Kassin sisältöön ei voi vaikuttaa. Jos kasseja jää yli, kun kaikki ovat saaneet yhden kassin, järjestetään toinen jakokierros niin kauan kuin kasseja riittää. Jakelu on muutamassa minuutissa ohi, joten ole ajoissa paikalla!

Ruoka-apua pyörittää suuri joukko vapaaehtoisia seurakuntalaisia. Jos haluat tulla mukaan auttamaan, ota yhteyttä diakoniatyöntekijään!

Avustuspyyntöjen soittoajat ja vastaanotto ilman ajanvarausta

Diakoniatyöntekijän saa parhaiten kiinni avustuspyyntöjen soittoaikoina. Tarvittaessa voit jättää myös vastaajaan viestin tai laittaa WhatsApp- tai tekstiviestin, niin diakoniatyöntekijä ottaa sinuun yhteyttä. Jos tarvitset soittoajan ilta-aikaan, jätä vastaajaan viesti siitä. Puhelimessa selvitellään tilannettasi alustavasti ja sovitaan tapaaminen. Pääsääntöisesti tapaamiset ovat diakoniatoimistossa Pappilassa, Valtakatu 13. Tilapäiset muutokset aikoihin ovat mahdollisia esimerkiksi vapaapäivien ja lomien vuoksi. Diakoniatoimisto on suljettu viikolla 9.

Soittoajat

- Maanantaisin klo 10-11

- Tiistaisin klo 9-10

- Torstaisin klo 14-15

Avoin vastaanotto ilman ajanvarausta

Diakoniatoimisto on avoinna ilman ajanvarausta tostaisin klo 13-14. Tämä mahdollistaa tapaamisen esimerkiksi silloin, jos puhelimessa ei ole soittoaikaa.

 

 

Diakoniatyön ryhmätoiminta

Muutokset ryhmien toiminnassa ovat mahdollisia. Seuraa siis Lestijoki-lehden tai Keskipohjanmaan kirkollisia ilmoituksia. Löydät ilmoitukset myös tästä linkistä. Myös täältä kotisivujen Tapahtumat-osiosta löytyy tietoa toiminnasta.

Päiväkahvit eläkeläisille

Päiväkahvit eläkeläisille on ikäihmisten kohtaamispaikka. Päiväkahville kokoonnutaan vuoroviikoin Kannuksessa ja Eskolassa: parittomien viikkojen tiistaina seurakuntatalolla klo 12-13.30 ja parillisten viikkojen maanantaina Eskolan rukoushuoneella klo 13-14.30. Tarjolla on kahvia ja kahvileipää, juttuseuraa, yhteislauluja ja joskus vierailijoita. Varsinaista ohjattua toimintaa tai ohjelmaa ei joka kerta ole, vaan noudatamme "seurustelun sakramenttia" eli vapaata yhdessäoloa. Lopuksi lyhyt hartaus. Ennen keskustan päiväkahveja on mahdollisuus lounasruokailuun Ruokatauolla klo 11-12. Keittolounaan hinta on 5 €, ja tarvittaessa voit kysyä siihen huojennusta diakoniatyöntekijältä, p. 044 282 4514 / Ulla-Maija Karvonen.

Virtapiiri

Virtapiiri on työttömien ja eläkeläisten oma olohuone, jossa voi tavata tuttuja ja tutustua uusiin ihmisiin. Kuluman ovet ovat auki torstaisin klo 9-11.30. Voit tulla ja mennä silloin kun sinulle sopii! Tarjolla on aamupalaa klo 9-10, ja kahvipannu on kuumana koko ajan sen jälkeenkin klo 11.30 saakka. Klo 10 alkaa kevyt liikuntatuokio, johon et tarvi omia välineitä tai erikoista liikuntavarustusta. Sen jälkeen on vapaata oleskelua, hyviä juttuja ja joskus vierailijoita esimerkiksi Kannuksen kaupungin tai Soiten palveluista. Koko ajan tarjolla on myös juttuseuraa, ja jos tarvitset apua tai tukea johonkin asiaan, autamme siinä parhaamme mukaan. Voit tulla silloin kun sinulle sopii ja osallistua sen verran kuin haluat. Virtapiirin vetäjänä toimivat Heikki Saunavaara, Ulla-Maija Karvonen ja Soiten sosiaaliohjaaja, ja se järjestetään yhteistyössä Soiten ja Kannuksen seurakunnan kesken. Virtapiirissä olisi tilaa myös vapaaehtoisille puuronkeittäjille!

Ruokatauko

Ruokatauko on kaikkien yhteinen lounasruokailu, johon edullisen hinnan vuoksi on mahdollista osallistua heidänkin, jotka eivät muutoin pysty syömään ulkona ja toisten seurassa. Yhdessä ruokailu vähentää myös yksinäisyyttä. Ruokatauko on joka tiistai klo 11-12 Seurakuntatalolla. Tarjolla on keittolounas: keittoa, voileipää, ruokajuomaa ja kahvi/tee. Aterian hinta on aikuisilta 5 €, lapset syövät ilmaiseksi. Jos hinta on sinulle edelleen liian suuri, ota yhteyttä diakoniatyöntekijään, niin neuvotellaan sinulle sopiva hinta. Tervetuloa yhteiseen pöytään! Välittömästi Ruokatauon jälkeen alkaa eläkeläisten päiväkahvit samassa tilassa.

Sururyhmä

Sururyhmä kokoontuu kaksi kertaa vuodessa, syksyllä ja keväällä. Ryhmässä voi luottamuksellisesti keskustella kaikesta mitä suru on tuonut mukanaan. Ryhmäkoko on pieni. Ryhmää vetävät ja keskustelua ohjaavat diakoniatyöntekijä ja pappi. Ryhmän alkamisesta tiedotetaan mm. seurakunnan kirkollisissa ilmoituksissa. Kannuksessa läheisensä menettäneille tulee myös kutsu sururyhmään. Kutsu lähetetään yleensä hänelle, joka on huolehtinut hautajaisjärjestelyistä, mutta se koskee kaikkia läheisiä. Sururyhmästä hyötyy parhaiten, kun läheisen kuolemasta on vähintään pari kuukautta aikaa. Jos tarvitset henkilökohtaista tukea surussasi, voit olla yhteydessä diakoniatyöntekijään tai pappiin. Seuraava sururyhmä alkaa keväällä 2024. Seuraa tiedotusta tarkemmasta ajankohdasta ja ilmoittautumisesta.

Ota yhteyttä

Diakoniatyöntekijä
Valtakatu 13
69100 Kannus

leiri- ym.vapaalla ja vuosilomalla 26.6.-4.8.2024

Kirkkoherra

Leiriri ym.vapaalla ja vuosilomalla 17.-22.6. / 24.6.-30.7. / 1.-2.8./ 5.-13.8. sijaisena 24.-30.6. Juuso Pylkkänen p. 0400 811 159, sijaisena 1.-14.7. Tuomo Jukkola p. 040 354 5998, sijaisena 15.-28.7. Heikki Myllyniemi p. 044 0824 589

Kehitysvammaistyön pastori Kokkolan, Järvi-Pohjanmaan ja Isonkyrön rovastikunnissa

Lissu-pappi vierailee Kannuksessa sopimuksen mukaan.

Kaksi henkilöä pakkaa ruokakasseja.
Ruoka-apuna jaetaan kauppojen hävikkituotteita joka torstai klo 19 seurakuntatalolla.