Diakonia - apua ja tukea vaikeisiin elämäntilanteisiin

Onko elämässäsi haasteita, joissa et pärjää yksin? Onko arkesi selviytymistä päivästä toiseen? Etkö tiedä, mistä saisit apua?

Diakonia on kristilliseen rakkauteen perustuvaa auttamista ja palvelua. Ihmistä pyritään auttamaan kokonaisvaltaisesti juuri niissä asioissa, joissa hän apua tarvitsee. Diakonia on yksi kirkon perustehtävistä, ja se perustuu Jeesuksen käskyyn rakastaa lähimmäistä. Seurakunnassa diakoniatyötä tekee koulutettu ammattilainen. Hänen kanssaan voit keskustella luottamuksellisesti elämäntilanteestasi. Yhdessä pohtien etsitään juuri sinua auttavia ratkaisuja. Apu voi olla esimerkiksi keskusteluapua, taloudellista tukea tai ohjausta sopivien yhteiskunnallisten palveluiden piiriin.

Voit ottaa yhteyttä diakoniatyöntekijään esimerkiksi silloin, kun

• Koet yksinäisyyttä. Diakoniatyöntekijä voi tehdä kotikäyntejä etenkin vanhusten ja sairaiden luokse.
  • Sinulla on surua, kriisi tai muu vaikea tilanne, josta haluaisit puhua.
  • Perheessä tai parisuhteessa on vaikeita asioita, joihin ette itse löydä ratkaisuja.
  • Haluat keskustella hengellisistä kysymyksistä.
  • Olet huolissasi apua tarvitsevasta lähimmäisestä.
  • Et tiedä, miltä "luukulta" saisit tarvitsemaasi apua.
  • Alkoholi tai muut riippuvuudet hallitsevat elämääsi.
  • Jokin asia painaa mieltäsi, etkä tiedä, kenelle puhua siitä.
  • Rahatilanteesi ahdistaa.
  • Haluaisit tehdä jotakin auttaaksesi toisia ihmisiä.
Tyhjä lompakko avattuna.
Taloudellisessa kriisitilanteessa voi hakea apua myös seurakunnalta.

Taloudellinen apu Kannuksen seurakunnassa

Ensisijaisesti on yhteiskuntamme tehtävä auttaa taloudellisiin vaikeuksiin joutuneita ihmisiä. Kun omat tulot eivät riitä elämiseen, Kelasta haetaan perustoimeentulotukea. Jos perustoimeentulotuesta on jo päätös, voi hakea harkinnanvaraista toimeentulotukea sosiaalitoimesta. Kannuksen seurakunnan ensisijainen avustusmuoto on ruoka-apu, jota jaetaan joka torstai klo 19 seurakuntatalolla. Juhlapyhät voivat muuttaa ruoka-avun aikataulua.

Taloudellisessa kriisitilanteessa diakoniatyön taloudellinen avustus voi olla mahdollinen. Ota yhteyttä diakoniatyöntekijään ja varaudu esittämään toimeentulotukipäätös, tiliote ja laskut tai muut tositteet, joiden avulla voit kertoa tilanteestasi. Jos sinulla on edunvalvoja, hän voi tarvittaessa tehdä avustuspyynnön.

Apua kannattaa hakea, vaikka tuntuisi siltä, että taloudellinen tilanteesi on esimerkiksi peliongelman tai pikavippilainojen vuoksi niin huono, ettei kukaan voi siinä auttaa. Jo keskustelu työntekijän kanssa ja tilanteen selvittely voi helpottaa oloasi. Työntekijä voi myös ohjata sinua avun piiriin.

Paikallislehteen tullut positiivinen palaute ja kiitokset ruoka-avusta nimimerkiltä
Paikallislehden tekstiviestipalstalle tullut palaute ruoka-avun merkityksestä vähävaraiselle.

Ruoka-apu

Kannuksen seurakunta jakaa ruoka-apuna kauppojen hävikkituotteita joka torstai klo 19 seurakuntatalolla. Arkipyhien aikaan voi olla muutoksia jakopäivässä tai ajankohdassa. Ruoka on pakattu muovikasseihin, ja jako tapahtuu seurakuntatalon ulkoportailla. Kassin sisältöön ei voi vaikuttaa. Jos kasseja jää yli, kun kaikki ovat saaneet yhden kassin, järjestetään toinen jakokierros niin kauan kuin kasseja riittää.

Jakelussa noudatetaan voimassa olevia koronarajoituksia ja -suosituksia. On ehdottoman tärkeää, että flunssaoireisena ei tulla ruoka-aputilaisuuteen. Jos et itse pääse hakemaan ruokakassia, kysy apua läheiseltä, tuttavalta tai naapurilta. Joku voi hakea sinulle kassin puolestasi.

Ruoka-apua pyörittää suuri joukko vapaaehtoisia seurakuntalaisia. Jos haluat tulla mukaan auttamaan, ota yhteyttä diakoniatyöntekijään!

Diakoniatoimisto avoinna vain ajanvarauksella

Diakoniatyöntekijän voi tavata diakoniatoimistossa pappilassa, osoitteessa Valtakatu 13. Ota etukäteen yhteyttä numeroon 044 282 4514, niin sovitaan aika. Myös kotikäynti on mahdollinen koronarajoitukset ja -suositukset huomioiden. Kotikäyntejä tehdään pääasiassa vanhusten ja liikuntarajoitteisten luokse.

Diakoniatyön ryhmätoiminta

Toistaiseksi seurakunnan ryhmätoiminta on tauolla. Toivotaan, että syyskaudella voimme jatkaa toimintaa!

Aikuisten päiväkerho

Aikuisten päiväkerho on ikäihmisten kohtaamispaikka. Kerho kokoontuu vuoroviikoin Kannuksessa ja Eskolassa. Kerhon ohjelmaan kuuluu lounas (4 €), hartaus, kahvit (1€) ja yhteistä ohjelmaa.

Aamurukous

Aamurukouspiiri kokoontuu maanantaiaamuisin klo 9 pappilan vintillä. Aamurukoushetkeen sisältyy virsiä, Raamatun tekstejä ja rukousta. Kuulumisten vaihtamisellekin on hyvin aikaa.

Virtapiiri

Virtapiiri on matalan kynnyksen liikuntaryhmä, jonka tavoitteena on hyvän mielen saaminen ja virkistyminen. Virtapiiri kokoontuu keskiviikkoisin klo 12.30 noin tunnin verran. Pääasiassa ulkoilemme, mutta joskus on myös sisäliikuntaa. Kerran kuukaudessa tehdään nuotioretki. Virtapiiri toimii yhteistyössä Kannuksen kaupungin kanssa, joten toisinaan lainaamme kaupungin tiloja ja liikunnanohjaajaa. Liikuntavarusteisiin saa tarvittaessa avustusta, ettei liikkuminen jäisi varusteiden puutteesta kiinni.

Sururyhmä

Sururyhmä kokoontuu kaksi kertaa vuodessa, syksyllä ja keväällä. Ryhmässä voi luottamuksellisesti keskustella kaikesta mitä suru on tuonut mukanaan. Ryhmäkoko on pieni. Ryhmää vetävät ja keskustelua ohjaavat diakoniatyöntekijä ja pappi.

Kaksi henkilöä pakkaa ruokakasseja.
Ruoka-apuna jaetaan kauppojen hävikkituotteita joka torstai klo 19 seurakuntatalolla.