Yhteystiedot

Kannuksen seurakunta
Valtakatu 13
69100 Kannus
p. 044 5878 630
fax. 06 873 873
kannus(at)evl.fi
Asiakaspalvelu hoidetaan toistaiseksi puhelimitse tai sähköpostitse.

Messu

Sunnuntaisin jumalanpalvelus/messu klo 10.00 kirkossa

Joka kuukauden 1. su perhekirkko klo 10 kirkossa. Ei kesäaikaan!

Ajankohtaista

5.1.2021Jumalanpalvelusten kolehtikohteetLue lisää »8.12.2020Hautajaisten, ristiäisten ja vihkimisten järjestäminen Kannuksen seurakunnassaLue lisää »29.6.2020Ruoka-apuaLue lisää »11.2.2020Lapsille tekemistä Lastenkirkko.fiLue lisää »23.12.2019Kirkonkirjojen tietojen luovuttamisesta perittävät maksut 01.01.2020 alkaenLue lisää »26.9.2019Hyvällä Tuulella lähetysjuhlien 2019 kuvia ja videoitaLue lisää »26.3.2019alkaen 1.2.2019 haudanhoitosopimukset/hautakiven oikaisutLue lisää »10.1.2019Kannuksen seurakunnan laskutusosoiteLue lisää »

Kokoukset

hautaus.jpgHautaan siunaaminen

Nyt sydän luopuu kalleimmastaan, pois antaa onnen maallisen. Tuo, Pyhä Henki, lohdutusta nyt sydämeltä Kristuksen. virsi 245:1

Linkki järjestämis-/toimitaohjeisiin korona aikana

HAUTAUSJÄRJESTELYT

Hautajaisjärjestelyissä sovitaan siunaamisen ja muistotilaisuuden aika ja paikka. Kirkkoherranvirasto on auki ma – to klo 10 – 14. Siellä tehdään varaukset kappelin ja seurakuntatalon käytöstä. Kirkkoherranvirastossa myös sovitaan siunauksessa palveleva pappi ja kanttori. Yleisimpiä siunaustilaisuuden ajankohtia Kannuksessa ovat perjantai klo 12 ja lauantai klo 10. Siunaus toimitetaan yleensä kappelissa ja muistotilaisuus pidetään seurakuntatalolla, kotona, pappilassa, rukoushuoneella, Puistolassa tai muualla.

Kirkkoherranvirastossa sovitaan sanomakellojen soitosta. Vanhan perinteen mukaan sanomakellot soitetaan kuolemaa lähellä olevana arkipäivänä klo 10 (ei la – su). Ne voidaan soittaa vaihtoehtoisesti, kun vainaja tuodaan kappeliin. Hautapaikka on maksullinen. Kaikilta peritään lisäksi korvaus haudan avauksesta ja peitosta Haudan peittämisestä ja hautapaikasta sovitaan suntion kanssa ja niitä voi varata kaksi kerrallaan. Varauksia sukuhaudoista ei enää nykyään voi tehdä.

Hautaustoimistossa valitaan arkku ja sovitaan vainajan siirtämisestä Kannuksen kappeliin. Vainajan siirron yhteydessä voidaan pitää vanhan tavan mukaan ulosveisuu. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa voi sopia veisuuhetken järjestämisestä vainajan poishakemisen yhteyteen. Kannuksessa vastaavan hetken voi pitää omaisten kesken joko sairaalan kappelissa tai seurakunnan siunauskappelissa. Hautauslupa toimitetaan kirkkoherranvirastoon. Sairaala voi myös lähettää hautausluvan suoraan vainajan seurakunnan kirkkoherranvirastoon.

Ennen hautajaisia on syytä sopia järjestelyistä yhdessä lähiomaisten kesken. Omaiset järjestävät muistotilaisuuden ja tarjoilusta on sovittava pitopalvelun kanssa.

Ennen hautajaisia on syytä myös pohtia lehtiin laitettavia tietoja. Tietosuojan tiukentumisen vuoksi seurakunta ei enää anna kuolleista tietoja lehtiä varten. Jos omaiset haluavat maakuntalehteen tai paikallislehteen pienen kuolinuutisen, he ilmoittavat sen itse. Myöhemmin laaditaan kuolinilmoitus, joka on samalla kutsu hautajaisiin tai hiljaisissa hautajaisissa jälkikäteen annettu tiedonanto kuolemasta ja jo toimitetusta siunaamisesta. Haudattujen nimet luetaan sunnuntaina jumalanpalveluksen yhteydessä ja heidän omaistensa puolesta rukoillaan. Kuolleiden nimet mainitaan seurakunnan kirkollisissa ilmoituksissa kirkossa lukemista seuraavalla viikolla.

Siunaus- ja muistotilaisuudessa laulettaviin virsiin omaiset voivat vaikuttaa omilla toivomuksillaan. Kumpaankin tilaisuuteen tarvitaan yleensä kolme virttä. Virsien säkeistöjen valitsemisen voi jättää kanttorille. Jos virsipyyntöjä ei esitetä, kanttori ja pappi valitsevat käytettävät virret. Jos omaiset järjestävät musiikkiesityksiä, niistä on kohteliasta olla etukäteen yhteydessä kanttoriin. Arkun kantamiseen tarvitaan kuusi kantajaa. Haudalla käytettävät havut ovat yleensä omaisten hankkimia. Muistotilaisuutta varten on hyvä varata vainajasta sopiva valokuva pöydälle asetettavakasi.

SIUNAUSTILAISUUS

Siunaustilaisuuteen saavuttaessa on vältettävä hautausmaan porttien läpi ajamista. Näin kunnioitamme hautarauhaa. Vain työntekijöiden huoltoajo ja liikuntarajoitteisten kuljetus hautausmaalle tai kappeliin on sallittua hautausmaalla.

Vainaja tuodaan arkussa siunauskappelin etuosaan hyvissä ajoin. Arkku on kappelissa alttarin edessä saattoväen saapuessa kappeliin. Omaisten on syytä olla paikalla hyvissä ajoin ennen siunaustilaisuuden alkua. Samalla voi tarkistaa paikalle tuotujen kukkalaitteiden tarkan sijainnin. Kukkalaitteet asetellaan yleensä salin etuosaan ja sivustoille. Jos saattoväkeä on runsaasti (yli 150 henkeä) omaisten on syytä säilyttää ulkotakit istumapaikkansa lähellä ruuhkan välttämiseksi vaatenaulakolla. Valokuvaus tai videointi on luvallista ja vapaata. Toivomme kuitenkin kuvaajien määrän rajaamista 2 –3 henkeen sillä monien kuvaajien liikkuminen häiritsee tilaisuutta.

Siunaustilaisuus alkaa yleensä yhteisellä virrellä. Siunaus sisältää rukouksia, Raamatun lukemista, puheen ja siunaussanat. Seurakunta seisoo uskontunnustuksen ja sitä seuraavien siunaussanojen ajan.

Lähimmät omaiset (puoliso, lapset, vanhemmat ja muu suku) laskevat kukkalaitteet ensiksi. Sitten seuraavat ystävät, naapurit ja eri yhteisöt. Edellisen laskiessa seuraava voi jo valmistautua omaa vuoroaan varten. Siunauskappelin eteisessä ja käytävällä voi parikin laskijaa odottaa vuoroaan hiljaisuudessa. Kiireettömyys on lähtökohta mutta joustavuus ja sujuvuus on hyväksi. Sotaveteraanien ja –invalidien hautajaisissa järjestöjen edustajat laskevat havuseppeleen viimeisenä. Sen aluksi kuunnellaan seisomaan nousten Oi Kallis Suomenmaa –hymni. Kukkalaitteiden laskemisen jälkeen veisataan virsi. Virren jälkeen haetaan kukkalaitteet arkun luota. Kantajat tulevat arkun ympärille heti kun kukkalaitteet on haettu arkun ympäriltä. Ovien avautuessa kanttori alkaa soittaa ja kantajat lähtevät liikkeelle. Haudalle mennään kulkueessa hiljaisuuden vallitessa.

Haudalla kantajat nostavat arkun kantohihnojen varaan kuljetuskärryltä, ja laskevat arkun rauhallisesti ja tasaisesti hautaan. Sitten he nostavat haudan ylle havuilla peitetyn suojakannen. Kukkalaitteet on jo laskettu siunauskappelissa, joten haudalla ei enää lueta muistolauseita. Kukkalaitteen voi viedä haudalle useampikin henkilö kerrallaan. Haudalla veisataan yleensä virsi 377 Sun haltuus rakas Isäni. Tämän jälkeen, joku omaisista kutsuu saattoväen muistotilaisuuteen.

Omaiset voivat halutessaan itse peittää haudan muistotilaisuuden jälkeen, mutta sen voi antaa myös seurakunnan hoidettavaksi.

MUISTOTILAISUUS

Haudalta siirrytään muistotilaisuuteen, jossa omaiset vastaanottavat vieraat. Saattoväki siirtyy välittömästi emännän kehotuksesta tarjoilupöydän kautta ruokasaliin syömään. Ruokavirsi voidaan veisata kiitosvirtenä aterian jälkeen. Omaiset voivat siirtyä vieraat vastaanotettuaan ottamaan ruokaa ja asettua heille varattuun pöytään.

Seurakuntatalolla muistotilaisuus jatkuu seurakuntasalin tai Laurentius-salin puolella sopimuksen mukaan. Tilaisuuden voi juontaa joku omaisista tai ystävistä. Pappi on kuitenkin myös käytettävissä adressien lukemiseen ja tilaisuuden juontajaksi. Virren tai lauluesityksen jälkeen ovat muut puheenvuorot ja papin puhe. Ohjelmaan on mahdollista liittää laulu- ja musiikkiesityksiä. Muistotilaisuuden päätteeksi on kahvitarjoilu.